7óra7

Rövid távra
7óra7: (4/10)
Közösség: (6/10)

Rövid távra

2011. 10. 04. | 7óra7

Amennyiben a Mr. és Mrs. című produkcióban keressük a választ, akkor az minden valószínűség szerint _nem_ lesz, pedig a vállalás igazából nem volt nagy: az öt jelenetet a maga kis kozmoszában egyszerűen és szórakoztatóan kibontani. Igazából jól is indul az este azzal, hogy Nagy Viktor – az első jelenet rendezője – ennek szellemében elidőz egy kicsit az újsághirdetéses vakrandi kínos feszengésein, elfojtásain és megjátszásain, Pindroch Csabából egy félszegen bájgúnároskodó anti-férfit, Verebes Lindából pedig egy kosztümbe bújtatott, látens démont csinál, akik természetes bénasággal keresik a fogást egymáson - meg főleg magukon. A jelenet kedves, szellemes és olykor még érzékeny is, ellentétben az ezt követő három résszel, amelyekben mintha az sem lenne tiszta olykor, hogy az a színpadon látható két ember (legyen az meleg filmsztár kontra titkárnő, olasz testvérpár vagy kiöregedő félben lévő színészházaspár) tulajdonképpen kicsoda.

Mr. és Mrs - Pindroch Csaba, Verebes Linda

Ennek egyik oka lehet, hogy Verebes Linda igazából nem tudja elválasztani egymástól az öt karaktert, vagy legalábbis sokkal árulkodóbban definiálja az aktuális figurát a jelmez és az alapszituáció, mint a csupán körvonalaiban megrajzolt Jenet, Angela és Diana. Így viszont pont az a játékosság veszik el, ami az egész előadást éltetné. Pindroch Csaba ennél könnyedebben nyúl a figurákhoz, és míg a meleg filmsztár, Barrie karikatúrája pusztán manírkezdeményként van jelen a színpadon, temperamentumos fivérként már jóval fogékonyabbnak mutatkozik a finomabb megoldásokra, ahogy a papucsférj William figurájában is. De ezekben a jelenetekben a deklarált viszonyon kívül nem tudunk meg többet róluk, ha pedig ez nem képes cizellálódni – ahogy ezekben a jelenetekben sem –, akkor nagyon gyorsan elszáll az izgalom, és marad két ember, akik ott vannak kiterítve előttünk a maguk nemcsak egyszerűnek, de így sekélyesnek is mutatkozó mivoltában. Sem a Herendi Gábor–Fonyó Gergely páros, sem Dolmány Attila, sem -Lang Györgyi- (az ő nevét a legutóbbi sajtóanyag már nem említi) nem kezd el _játszani_ a figurákkal, hogy ez a sekélyesség eltűnjön, és maradjon a tiszta egyszerűség, a maga kis igazságával.

Mr. és Mrs. - Verebes Linda, Pindroch Csaba

Szerencsére Megyeri Zoltán rendező ad egy végső löketet a lassan csordogáló jelenetfüzérnek, így végül is _majdnem_ ott tudjuk abbahagyni az estét, ahol elkezdtük. Ugyanis a válásuk előtt még egy utolsó nyaralást Mexikóban eltöltő fiatal házaspár olyan jóízűen egzecíroztatja egymást, ahogy csak olyan emberek tudják, akik még valahol igazán mélyen szeretik a másikat, és ez a se veled se nélküled játék a házastársi civakodások kicsinyességével hangulatos egységben folyik a kies hotelszobában. Az előadás pedig nem vesz sem negédes, sem romantikus végfordulatot, inkább megpróbálja valami olyasmi irányba terelni a végkicsengést, hogy ne nagyon túráztassuk magunkat ezen a szerelem témán, mert ha az egészből hiányzik a szabadság, akkor az azért nagy hiba.

Mr. és Mrs. - Verebes Linda, Pindroch Csaba

Ami ígérve volt, azt csak éppen hogy megkaptuk, és így elég nehéz megmondani, hogy az estének mi is a célja, mert szerelemről, szeretetről, kötődésről persze szólt a dolog, de hogy erről a játszók, a rendezők, a jelmeztervezők és úgy _en bloc_ az alkotók mit gondolnak, nem derül ki sem egészében - és úgy igazán részleteiben sem. Így pedig marad néhány jobban fekvő poén meg egy-két féligazság. Szigorúan rövid távra.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr558002513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása