7óra7

Bőrönd a ring előtt
7óra7: (5/10)
Közösség: (0/10)

Bőrönd a ring előtt

2012. 04. 15. | 7óra7

A ring két oldala persze le van bontva, hogy belássunk rendesen, amúgy van kék sarok meg piros sarok, úgy tippel az egyszeri néző, hogy ennek valami olyasmi jelentése van, hogy Willy Loman a világ ellen harcol – vagy a világ őellene, de hogy megmérkőznek, az biztos.

Pedig nem mérkőznek meg. Ez a meccs el van veszítve, az Willy Loman megérkezésekor világos. Haumann nyilvánvalóvá teszi, hogy az önhazugság mestere legfeljebb saját magával, önnön múltjával és hitelével hadakozhat, mással nemigen. Éppen ezért érthetetlen Balikó Tamás rendezői gesztusa, amely a koncepciót és az értelmezést Túri Erzsébet nagyívű díszlete képében folyamatosan hangsúlyozza. A hangsúlyozás ezúttal pótcselekvésnek tűnik – a grandiózus vizualitás az érdemleges rendezői jelenlét hiátusát tömi be, paradox módon a rendezés látványos előretolásával.

Az ügynök halála - Haumann Péter, Harsányi Attila

Pedig Az ügynök halála Miskolcon nagyrészt egyszemélyes játék. Haumann Péter jutalomjátéka – nem több és nem is kevesebb annál. Hogy Haumann el tudja játszani Willy Lomant hitelesen és mélyen, nem kétséges. A tét az, hogy mindezt helyzetbe lehet-e hozni. Az eredmény e szempontból legalábbis felemás. A Biffet játszó Harsányi Attila az első rész hosszas dialogizálása, a gyerek-felnőtt kettősség megjelenítésével való bíbelődés után, a második felvonásban fel tud nőni a feladathoz, és a Willy feleségét, Lindát formáló Máhr Ági is partnere tud lenni Haumann-nak. Kár, hogy erre az előadás elfelejt alkalmat teremteni és reflektálni.

Az ügynök halála - Máhr Ági, Haumann Péter

Hiszen Haumann jelen időben beszél a hitelét vesztett ember kisszerű tragédiájáról, aki egyszer bukott el csak a nagy szemfényvesztés során, de akkor visszavonhatatlanul, aki addig vesztette a szemfényt, míg végül maga is elhitte, amit állít. Az előadás azonban ezt nem jelenségként, hanem sztoriként kezeli – egy, az ötvenes évek Amerikájában játszódó sztoriként. A noir-filmeket idéző világítás, a belterek füstös sötétsége, Bozóki Mara korhű jelmezei – mind olyan színpadi jelzések, amelyek eltávolítanak a darab érvényességétől. Balikó múzeummá degradálja Willy Lomant, problémáit és cuccait, s még az is lehet, hogy lenne igazsága, ha indokolná, miért teszi mindezt, vagy szembeállítaná ezt a poros múltbeliséget a jelennel. Csakhogy a többi szereplő ugyanolyan régi és ódon. Mindezt tetőzi, hogy Biff, Willy és Linda nem tűnnek múzeumi alaknak, viszont hozzájuk képest az összes többi szereplő lényegében teljesen súlytalan.

Az ügynök halála - Haumann Péter Azzal ugyanis, hogy Ben bácsi fehér öltönyben jelenik meg, Bernard pedig idegesítő frizurával rendelkezik, Howard meg a magnójával piszmog, nem jelent a világon semmit. Kik ezek? Miért vannak egyáltalán a színpadon, már a sztoriban betöltött szerepükön kívül (ahhoz képest mérten meglehetősen eltúlzott időterjedelemben)? Nem léteznek Willyhez képest. S ez a nemlétezés akaratlanul is egyszereplőssé teszi _Az ügynök halálát_, amely a három óra öt perc időtartamban szörnyen sok. Még Hamvai Kornél Ungvári Tamáséhoz képest minden értelemben nyersebb, darabosabb és modernebb fordításában is, amely az előadás formavilágához egyébként sokkal kevésbé illik, mint Ungvári közismert magyarítása.

Az előadás két dolgot vállalt fel. Haumann – mint mondta – az i-re szerette volna feltenni a pontot. Eljátszhatta Willy Lomant – méltósággal, tisztességgel, szakmai tudásának legjavát mutathatta, még megfelelő közeg hiányában is. A rendező pedig azt mondta korábban: nem tartja kizártnak, hogy a megszokottság hívei körében vitát gerjeszt az "új" – Hamvai Kornél fordításában elhangzó – előadás. Na, neki nem lett igaza, ez az előadás semmiféle vitát nem indukál. Pedig kéne neki.

A közönség nagy tapssal köszöntötte Haumann Pétert a bejövetelekor és a tapsrendnél is. Nincs kék sarok, nincs piros sarok - csak egy győztes van: Haumann Péter, a színész. Harc nélkül, egyértelmű kiütéssel. A ring előtt maradt két bőröndöt a befejezés utáni sötétben diszkréten arrébb teszik, ne legyenek útban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr568005331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása