7óra7

Túlélési gyakorlat
7óra7: (8/10)
Közösség: (10/10)

Túlélési gyakorlat

2012. 06. 05. | Turbuly Lilla

Top Dogs - Orosz Róbert, Nagy Cili, Märcz Fruzsina, Bajomi Nagy György, Horváth Ákos, Szabó Tibor, Zayzon Zsolt

Béres Attila rendezése megadja ezt a közelséget a színpadon látottak és a saját veszteségeink között, nem hagy kívül, mer hatni az érzelmekre, megnevettet és megkeseríti a szánk ízét.

Maga az irodalmi alapanyag mindehhez inkább keretet és lehetőséget nyújt. A személyiségfejlesztő kurzusokról ismerős helyzetgyakorlatok és a hét „beutalt” monológjai laza jelenetsort alkotnak, amelynek az iránya-kifutása sem tartogat nagy meglepetéseket.

Top Dogs - Nagy Cili, Szabó Tibor, Bajomi Nagy György

Horesnyi Balázs fehér, személytelenül steril díszletet tervezett az előadáshoz, hosszú fehér kanapéval, fehér székekkel, szürke plexi téglalapokból óriás keresztöltésekkel összefogott háttérrel, kávéautomatával. Tükör is van: mi, nézők vagyunk azok, felénk fordulva fésülködnek, igazítanak nyakkendőt, sminket a tréningre – Velich Rita elegáns öltönyös, kosztümös jelmezeiben – érkezők. Mintha egy modernizált eposzi seregszemlével kevert divatbemutatót látnánk, pontosabban annak még a kulisszák mögötti, készülődős szakaszát, ahogy az ABBA-slágerre (The Winner Takes It All) bevonulnak. Öt perccel később azonban kiderül, hogy a helyzet jelenlegi állása szerint győztes, az nem nagyon van köztük, még ha ezt a legutolsó érkező, a Zayzon Zsolt alakította Richard nem is akarja tudomásul venni. A zene a továbbiakban is fontos szerepet kap, az egyes jeleneteket a sötétben átrendeződő ülésrend mellett Tina Turner választja el egymástól (The Best). De egy táncos revüszám keretében meghallgathatjuk azt is, hogy a tréningezők mennyire jól érzik magukat a bőrükben. Vagyis a zene folyamatosan idézőjelbe teszi, ironizálja a színpadi történéseket. Ahogy hol ironikusak, hol röhejesek a tréninggyakorlatok is az erőltetett együttnevetéstől a labdadobálgatáson keresztül a szituációs játékokig. Egy pszichológia a hétköznapokban-kurzusnak is részesei lehetünk: a szereplők szépen végigmennek a munkahely (némelyikük még pluszban a feleség) elvesztésével együtt járó gyászfolyamat szokásos stációin a tagadástól a dühön át az elfogadásig. (Nem hiába vett a szerző egy pszichoanalitikust feleségül.) Mindeközben az előadás feszültsége nem teljesen egyenletes, néha vannak enerváltabb, vontatottabb részletek is.

Top Dogs - Szabó Tibor, Zayzon Zsolt, Kiss Mari

A társulat tiszteletre méltó teljesítményt nyújt, lefelé senki sem lóg ki a sorból, Kiss Mari, aki a tréning vezetőjét játssza, nem csak (a körülöttem ülő, idősebb hölgyek hangos sóhajtásaival nyugtázott) Chanel-kosztümjének, hanem szerepformálásának egyszerű eleganciájával nyeri meg a nézőket. Nagy Cili ebben az évadban bizonyította, hogy méltán kapott bizalmat és jelentős szerepeket: a Rokonok Linája után most a keménykedő, de nem szívtelen Rita Jenkinsként is meggyőző. Märcz Fruzsina éppen ellentétes karaktert játszik: az általa megformált Barbara szőkesége mögé rejti gyilkos indulatait. A férfiak közül Orosz Róbert kapta a leghangsúlyosabb szerepet, Peterét, a topmenedzserek közé keveredett szerencsétlen, teljesítménykényszertől szenvedő kisemberét. Két monológgal ajándékoz meg bennünket, az egyikben több a nevetés, a másikban a keserű elégtétel, de mindegyik emlékezetes.

Top Dogs - Kiss Mari, Zayzon Zsolt

Zayzon Zsoltnak is van egy monológja, arról, hogy ha nem most, hát majd a jövő században jobb lesz minden, és ha akkor se, majd utána vagy még később. És közben szépen felvázolja a kapitalizmussal szemben a szocializmus eszményét. Mint Trofimov a Cseresznyéskertben. Vagy mint Az ember tragédiája egyes színeinek végén az új korszakra vágyók. Csak az a baj, hogy mi már azt is kipróbáltuk és „nem jött össze a több millió fehéregérrel/ végzett kísérlet”. (Rakovszky Zsuzsa: Decline and Fall) A Top Dogsban Rita kap valami munkát Koreában (közel az északi határhoz), a tréning szereplői folyamatosan cserélődnek, zöld emberke is kerül közéjük, időről időre a régiek is visszatérnek. A kísérlet folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr358005379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása