7óra7

Egyedülálló anya megosztaná…
7óra7: (8/10)
Közösség: (0/10)

Egyedülálló anya megosztaná…

2012. 12. 09. | Turbuly Lilla

A Kolibri új bemutatója egy veréb, egy macska, egy cserép ezerjófű, és megszámlálhatatlanul sok százlábú szívet melengető története.

Az első és a második bekezdésben szereplő előadás egy és ugyanaz. Aki a kettőt egybegyúrta, Ljudmila Ulickaja, a kortárs orosz irodalom jeles mesélője, értve ezen elsősorban a felnőtteknek szóló regényeit, novelláit. De vannak gyerekmeséi is, ezek egyikét adaptálta színpadra Kolozsi Angéla.

Ulickaja a bemutatóra küldött levelében arról is írt, hogy nem lát semmilyen speciális határt a felnőtteknek és a gyermekeknek szóló színház között. A Tisza Bea rendezte Százlábúak láb alatt annak ellenére igazolja ezt a tételt, hogy az első öt-tíz percben ébreszt némi kételyt a célközönség tekintetében. Már maga az, hogy egy, a színház honlapja szerint 7-10 éveseknek ajánlott előadás egy latin közmondással kezdődik, még ha aztán el is magyarázzák a jelentését. Persze kiderül, hogy nagyon is megvan a szerepe az indításnak, egyrészt a veréb (a Krahácsból lett Antwerpen) előélete, másrészt Vászja, az ezerjófű karaktere szempontjából, aki soha ki nem fogy a közmondásokból, és nem unja a lexikonok böngészését sem. A gyerekek egyébként türelmesen hallgatják ezt az epikus, komótosabb tempójú felvezetést is, hiszen ekkor még minden új nekik. A kis százlábúak megszületésével pedig a történet és az előadás egyaránt felpörög.

Százlábúak láb alatt

Innentől kezdve, ha már elfogadtuk a mesés keretet, és eltekintünk attól, hogy a százlábúak megszámlálhatatlanul sokan vannak, a történet alig különbözik egy többgyermekes család mindennapjaitól. Fáradt, néha kétségbeesett anya, civakodó, egymás hátán és a felnőttek idegein táncoló testvérek, a munka után egy kis nyugalomra vágyó (nevelő)apa. És sajnos a lényegében nagypapa szerepet betöltő Vászja elvesztése és lehetséges vagy nem lehetséges újjászületése sem a mesék világába tartozik. Vagyis az előadás az általa felvetett kérdésekkel, dilemmákkal, valóban egyszerre szól gyerekekhez és felnőttekhez, mindkét oldalnak felajánlva az azonosulás, magára ismerés lehetőségét, miközben persze elsősorban mégiscsak játék és mese.

Százlábúak láb alatt

És ehhez a játékhoz remek keretet adnak Mátravölgyi Ákos tologatható bútorai, valamint a kedves, egyszerű bábok. A százlábúak elkészítéséhez szinte kedvet kap az ember. Néha úgy tűnik, mintha ők tartanák mozgásban az egész színpadot, nem pedig a négy színész, és ehhez akár egy mezei ruhafogas is elegendő, de persze kell hozzá Novák János zenéje is.

Ha színészek és bábok egyaránt láthatóan, együtt léteznek a színpadon, érdemes eljátszani a gondolattal, el tudnánk-e képzelni fordított szereposztást. Mondjuk a macskát Ruszina Szabolcs és a verebet Bodnár Zoltán kezében. Ha csak nagyon nehezen, mert rögtön a „megfelelő” báb-színész párosítás ugrik be (mint most nekem), az feltétlenül jó jel, mert azt jelzi, hogy összenőttek. Ahogy Török Ágnes a százlábú mamával és Szívós Károly az ezerjófűvel.

Százlábúak láb alatt

A Százlábúak láb alatt mindennapi mese, mert a mindennapokat teszi mesévé, olyan, ma nem mindennapi eszközökkel, mint az igényes irodalmi szöveg és a minden csilivilitől mentes, egyszerű, de míves színpadra állítás. Javallott a gyerekkel együtt megnézni, bőven ad megbeszélnivalót, és kedvező mellékhatásként az is előfordulhat, hogy a cserepes virágainkat is lelkesebben öntözi majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr788002059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása