7óra7

A Buhera-torony bukása
7óra7: (6/10)
Közösség: (8/10)

A Buhera-torony bukása

2013. 05. 01. | 7óra7

Főszereplőnk – ne szépítsük – idült alkoholista, aki effektíve egy hallal társalog a sokadik pohárka bor után és közben. A magát értelmiséginek tekintő, műveltségét valószínűleg a Legyen ön is milliomosból és az Usborne Enciklopédiából szerező kényszeres szónok az élet pofonjaitól megverve, azokat állva, de beléjük lényegileg belerokkanva mondja az okosat a halnak, mígnem egyszer csak isteni jel érkezik egy nyílvessző segítségével, és főszereplőnk ezzel eltökélten hinni kezdi, hogy ő kiválasztott. És miről ismerszik meg a magasabb eszme által felhatalmazott, konyhafilozófiai vénával megáldott, önjelölt vátesz? Hogy csak úgy ontja magából a közhelyekbe oltott hangzatos lózungokat, mint egy ihletettebb pártszóvivő egy parlamenti sajtótájékoztatón, csak több tűzzel és elszántsággal. Kaszás Gergő remek humorral mondja el a közéleti közbeszédből és a gimnáziumi irodalomórákról felsejlő szövegtöredékekre érzékenyen épülő monológot, pont úgy, mintha Németh Sándor, Orbán Viktor és Petőfi Sándor egyetlen komplex testben reinkarnálódott volna. Monológja a Stúdió K váróterében ér minket, és karakteres egy prológus ez, kétségtelen.

Himmelwerk GmbH - Kaszás Gergő, Sütő András Miklós

Aztán az isteni nyíl és újdonsült magiszterünk már a színház hagyományos terében jelöli ki azt a helyet, ahova fel kell építeni a Tornyot, úgyhogy elfoglaljuk helyünket a nézőtéren, és innen megváltozik az előadás. A közéleti tematika még folytatódik, mert mint kiderül, az egyetlen hely, ahová a Tornyot fel lehet építeni, az magánterületen van – tudjuk, hogy a hatalmat ez mennyire érdekli –, a három egyszerű munkásemberben pedig lassacskán némi SS-tiszti attitűd is megjelenik – persze a jogállami kereteken belül, ugye, hogyan máshogyan? –, de ekkorra lendületét veszti az előadás, és már csak időszakosan nyeri vissza azt.

Himmelwerk GmbH - Sütő András Miklós, Sipos György, Lovas Dániel

Ennek oka alapvetően, hogy nem nagyon van darab, amit el lehetne játszani, hiszen az egész annyi, hogy felépül egy buhera-torony, ami mindenre alkalmatlan, pláne arra, hogy bárminek is a dicsőségét zengje, továbbá vannak jelenségek, mint Spilák Lajos szerény, hétköznapiember-figurája, Varga Anikó élelemes cigányasszonya, illetve a három jómunkásember Lovas Dániel, Sipos György és Sütő András Miklós, akik megfelelően ostobák ahhoz, hogy ne fogjanak fel semmit abból, amit a magiszter mond, viszont annyi eszük meg van, hogy addig higgyenek benne, amíg saját érdeküknek az megfelelő. Az inkompetens társadalomról felrajzolható keresztmetszet adott, de nem tud transzparens képpé válni, mert a szkeccs-szerű jelenetek egyszerűen nem működnek jól. Főleg a három munkás burleszkesített jelenetei azok, amik nem rosszak, de nem elég szellemesek, nem elég vérbők, színpadilag nem elég erősek ahhoz, hogy lendületben tartsák az előadást, amitől aztán a cigányasszony és a megalázott kisember lassúdad egymásra találása sem tud intimmé válni. Nagypál Gábor rendező és a társulat keresi az egyensúlyt a képletes fogalmazás és a közéleti konkrétumok között, de ezt – a remek prológ kivételével – inkább csak képletszerűen találja meg, még ha az a képlet egyébként tényleg kiad egy erősen létező Magyarországot.

Himmelwerk GmbH - Lovas Dániel, Kaszás Gergő, Sütő András Miklós, Varga Anikó, Sipos György

Egy létező Magyarországot, ahol a vezetők önnön kiválasztottságukban megingathatatlanul, alapvetően jobbító szándéktól vezérelve, de az építkezéshez intellektuális képességekkel nem rendelkezve terelgetik a hit és nem a megértés által vezérelt egyszerű tömeget, amely társadalom megállíthatatlanul építi az inkompetencia által kijelölt Buhera-toronykolosszust, aminek porlepte romjainál majd a Nagy Építők merengve suttoghatják a semmibe: "Ezt nem így akartam". Nem egy szofisztikált társadalomfilozófiai tartalom ez, de nem lenne olyan nehéz átérezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr748001889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása