7óra7

Szépen énekeltek
7óra7: (4/10)
Közösség: (8/10)

Szépen énekeltek

2013. 07. 31. | 7óra7

Szendrényi Éva a hatalmas teret könnyedén betöltő, takarófalakkal megsegített, modernek ható Japánt idéző díszlete és Zöldy Z. Gergely megjelenésükben 20. század eleji, de jellegükben mai jelmezei kellemes látványt biztosítanak a Pillangókisasszony történetéhez. Jelen idejűnek tűnik az egész, de annyira azért nem viszi magával az embert a látvány, hogy három órán át lekössön. Ezen a zenekar sem tud segíteni: bár Héja Domonkos precízen, kottahűen vezényli az együttest, valószínűleg minden apró kis hangot a lehető legtisztábban hallunk, azonban a visszafogottságnak és a kimértségnek hála meglehetősen egysíkúan szól Puccini zenéje. Az egy dolog, hogy nem különösebben kapja el az embert, de érzelmek és gondolatok nélkül válnak a levegő részévé a dallamok, ahogyan a nyári hőség, így a muzsika nem több egyszerű háttérzenénél.

Pillangókisasszony - Rost Andrea, Wiedemann Bernadett

Ami leginkább azért gond, mert nincs mihez hátteret biztosítani. Erről pedig legkevésbé sem a feliratozógép tehet, ami – legalábbis, amikor láttuk az előadást – az első felvonást csak félig bírta ki (szó szerint: a szövegek jobb fele látszódott, a bal fele nem), a másodikat pedig egyáltalán nem. Már csak azért sem a felirat, illetve a nem működő felirat hibája, mert azt ki lehet venni, hogy Cso-cso-szán, avagy Madama Butterfly beleszeret egy amerikai hadihajó parancsnokába, és hogy hozzámehessen, lemond addigi életéről és áttér a keresztény hitre, amiért aztán kitagadják otthonából. Majd férje elutazik (illetve elszólítja a kötelesség), és csak sokkal később (valójában egy év helyett három évvel később) tér vissza feleségéhez, egy másik feleséggel. Cso-cso-szánnak azonban ez idő tájt fia született, a megszégyenülést, illetve azt, hogy férje új feleséget talált magának, a nő nem bírja elviselni és végez magával. A rendelkezésünkre álló feliratból ez tökéletesen kivehető, nyilván a részletek is fontosak lehetnének, de nem ezen az estén.

Pillangókisasszony - Busa Tamás, Andrea Caré

Anger Ferenc rendező ugyanis nem mondja sem azt, hogy Madame Butterfly szerelmes, sem azt, hogy nem, sem azt, hogy Pinkerton hadnagy kihasználja, sem azt, hogy két külön világ ütközne a történetben, sem azt, hogy ez a szerelemről szól, de azt se hogy a szerelemtelenségről. Tulajdonképpen nem mond semmit, még annyit sem, hogy milyenek a szereplők – a viszonyokról ne is beszéljünk. Az énekesek állnak a színpadon, jelmezben, sminkben, technikás világítás kíséretében és eléneklik a dalokat. Rost Andrea például nagyon szépen, magabiztosan teszi ezt a címszerepben – attól pedig tekintsünk el, hogy mennyire hatásvadász és túlzó, ahogyan gesztikulál, láthatóan nem akadt valaki, aki emberibb mértékbe irányította volna az énekesnőt. Tulajdonképpen minden énekesről elmondható, hogy pontosan és hallgatható minőségben cseng a hangja. Andrea Caré Pinkerton hadnagyában van tartás, Wiedemann Bernadett Szuzukijában kötelességtudás, Busa Tamás Sharpless konzuljában aggódás-szerűség, Megyesi Zoltán Goro kerítőjében pedig némi ügyeskedés - de színházi értelemben nagy problémát jelent, hogy egyik szerep sem válik karakterré, indíttatásokkal rendelkező figurává.

Pillangókisasszony - Rost Andrea, Wiedemann Bernadett

Talán ez a legnagyobb hiányossága a rendezésnek, amely megfogható szándéktól, indíttatástól mentes, mint perzselő júliusi forróság a széltől. Szakmailag korrekt a lebonyolítás, minden profin zajlik a színpadon, sehol egy technikai baki, egy rossz beállítás, egy érthetetlen mozdulat, a történet is feldolgozhatóan van vezetve. Feldolgozhatóan, de nem érthetően, hiszen egy olvasat nélküli sztori önmagáért van, nem a nézővel való bármilyen kapcsolatért. De a "szakmailag" nem elég, ahogyan öncélúan színházat csinálni sem elég, hiszen kérdés, mi értelme van beülni valahová három órán keresztül klasszikus dallamokból és hangokból komponált operát nézni vagy hallgatni, ami sehogy sem kerül annál mélyebb viszonyba velünk, hogy „szépen énekeltek az énekesek”.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr978005729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása