7óra7

Elszakadók
7óra7: (8/10)
Közösség: (10/10)

Elszakadók

2013. 09. 03. | 7óra7

Például ez a tea is összekötötte őket, ahogy sok minden más is: a Nemzeti Színház vagy a kommunizmusba vetett hit. És legalább ennyi dolog el is választotta őket, például a Nemzeti Színház (leginkább amikor Major miatt Gobbinak el kellett hagynia a társulatot), vagy a kommunizmusba vetett hit, amit másként használtak. Bár a fenti – sok verzióban közszájon forgó – anekdota nem hangzik el az előadásban, egy üveg teajellegű folyadék áll oldalt a Kamra színpadán, abban az elképzelt öltözőben, amelyben Gobbi és Major egymás mellett ül, és közben elmeséli az életét.

1982-ben, amikor a Katona József Színház megalakult, a fiatalok mellett a Nemzeti Színház két emblematikus színésze, Gobbi Hilda és Major Tamás is az "elszakadó" társulat tagja lett. Az Elv-társak című előadás róluk szól: az anyja által és az anyja ellenében színésszé vált Majorról és a Nemzetibe Németh Antal által szerződtetett Gobbiról. Szabó-Székely Ármin dramaturg alapvetően - a bevezetéstől eltekintve - lineárisan halad: a harmincas évektől indul, abból a kegyelmi időszakból, amikor a Nemzeti direktora számára sokkal fontosabb volt a tehetség mint az ideológiai elkötelezettség. A visszaemlékezésekre, dokumentumokra épülő előadás különös gondot fordít az emberi oldalra, megértetni, mi módon váltak meggyőződéses baloldalivá ők ketten, hogy aztán sorsuk kettéválása majd újbóli egymásba futása valóban izgalmas ívet adjon ki.

Elv-társak – Notóriusok 30.4 - Jordán Adél, Mészáros Béla

A kissé groteszk jelenség Majort Jordán Adél, a maszkulin Gobbit Mészáros Béla eleveníti meg, s bár ezúttal a színészek a Notóriusok sorozatban szokottnál jobban támaszkodnak a megidézett alakok gesztusaira, sajátos metakommunikációjára, a fehérre festett arc el is emeli őket mind a konkrét személytől, mind a többi színésztől, akik a többieket villantják fel. (Bár jól érthető az önreferencia gesztusa, ezért némileg zavaró az előadás belső logikáját tekintve Az emberek veszedelmes közelségében című 2007-es Notóriusok-produkció részletének vetítése.) Az előadás első része kifejezetten filmszerű, az jut közben eszembe, hogy a két párhuzamos életút ilyetén szerkesztése olyan sok mindent megmutat a magyar félmúltból, hogy akár teljes értékű színházi előadást vagy játékfilmet is megérne. A Szabad Színpad betiltása, Gobbi szüléslevezetése, az Uray-ügy, a Tímár-ügy, Major beszélgetése Raksányi Gellérttel – több mint jellemző momentumok, izgalmas szilánkok, amelyből ember és közeg, meg a kettő viszonya egyaránt jól olvasható. Kár, hogy a hatvanas éveket elérve az előadás elveszti ezt a jól szerkesztett, lineárisan töredezett ívet, és gyors ugrásokat hajt végre, mintha a befejezésre nem lett volna annyi idő, mint az addigiakra. A végén a videóbejátszások már nem kapnak erős kontextust, szinte teljes egészében hiányzik a Nemzeti Színház "kétfejű", Major-Marton időszakának megjelenése, pedig nagyon belefért volna. Viszont a két főszereplő karaktere, illetve az "elv-társ"-ság ellenére egyértelmű különbözőség (éppen az elveket illetően elsősorban) nagyon is világos. És az is világos, hogy ezek a karakterek – a maguk szakmai erényeivel és jellemhibáival együtt – miért lehettek és lehetnek ma is meghatározóak.

Elv-társak – Notóriusok 30.4 - Kiss Eszter, Dankó István, Pálmai Anna, Jordán Adél, Mészáros Béla, Kocsis Gergely, Tasnádi Bence

Máté Gábor rendezése a dokumentumszínház minden erényét magán viseli, a felvállalt töredékesség, az autentikus hangzó- és képanyagok összekötése a színpadi játékkal, a jelzésértékű, de nem konkrét közeg remek keretet biztosít a játékhoz. Értékes és izgalmas színházi történelemkönyv.

_(2013. május 31.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr698001757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása