7óra7

Kurátorok újratöltve, avagy a múlt jelene
7óra7: (8/10)
Közösség: (0/10)

Kurátorok újratöltve, avagy a múlt jelene

2014. 06. 04. | TörökÁkos

Vajdai most három olyan munkát gyűjtött egybe, amelyben a TÁP Színház társulatának nagyobb szerepe volt vagy lett. A különféle műfajú jelenetek úgy adják ki az őseredeti verzió szűk keresztmetszetét, hogy közben a kulturális pénzadás és pénzkapás visszásságait kellő bőséggel, több oldalról is körüljárják. Persze, azóta a kultúrpolitikában is sok minden változott, például lerendezték a függetlenek helyzetét - és most talán kurátorok sem voltak a nézőtéren. (Ha már a változásnál tartunk, néhány nappal Kerényi Imre legújabb békeharcos megnyilvánulása után Vajdai Vilmos a buzilobbi, a kékharisnyás dramaturgok és a Nemzeti TÁP Színház nevében ajánlotta az előadást.)

Kurátorok

A Keresztapa című gengsztereposz egyik átszinkronizált jelenete szórakoztató felütésként indította az estét a májusvégi kánikulában, amelyben most az alázatos kérelmező egy kompromisszumokra nyakló nélkül nyitott pályázó, a nagyhatalmú Don pedig egy művészeti kuratórium lomhán pózoló elnöke. A szinkronmontázs amellett, hogy a procedúra egy (elvileg) lehetséges forgatókönyvét vizionálja, a film törzsközönsége számára Marlon Brando Don Corleonéjának eredendően bölcs férfiasságát némi kényeskedő, öregkandúros nárcizmussal árnyalja.

A Kovácsoltvas pelenka című jelenet abszurdba oltott, tudománytalan fantasztikumával, magával ragadó szellemességével Vinnai András szerzőként, és Vajdai Vilmos rendezőként egyaránt maradandót alkotott. A már egyénenként is tehetségtelen, kombinációban végképp és fokozhatatlanul dilettáns színi társulás próbáját a jövőből érkező kurátorok zavarják meg. Miután már látták a bemutatót, most előre, utólagosan szeretnék visszavonni az utóbb, előzetesen odaítélt támogatást.

Pálmai Anna egy helyiségbérlés fejében odakerült, megszeppent kisiskolásként szavaló színpadrázót alakít hiánytalanul. Váradi Gábor lelkes értetlenséggel harsogja gárgyún veretes mondandóját, Horváth Kálmán Higany érthetetlen hadarásba fúló szavalattal és karkörzéssel erősíti a képzeletbeli társulat gyengeségét. Bánki Gergely a készülő darab szerzőjének agyvérzésközeli hisztérikusságát cifrázza feledhetetlenül, Zrinyi Gál Vince ennek ellenpólusaként, egy csendes nyugodtsággal képességtelen rendezőt mellékel képességesen. Hegedűs D. Géza halk rezignáltságból ordításig gerjedő kurátor-keresztapája és Keresztes Tamás ingerlékeny, kommunikációképtelen űrcowboy-szerű figurája két delikát karaktermazsola. Egymást fertőző beszédhibájukkal a csapatban (is) inkompetens bürokrácia telibe talált színházi lenyomatai.

Kurátorok

A színjáték-paródiával, kovácsoltvas pelenkaként nadrágra húzott, piros műanyag lavórral és egyéb hozzávetőleges kellékkel maximumra járatott bóvli mint forma itt egyben mondandó is. A hétköznapi valószerűség átüt a lehetetlenen, és a történések egyenes vonala rendre hurkokat vet … a lehetetlenen, és a történések egyenes vonala rendre hurkokat vet … a lehetetlenen, és a.

A záró részben Háy János Szecsuáni vérengzés című pályaművét Vajdai Vilmos rendezte hangjátékká. Az indokoltan hosszan gomolygó jelenet szüzséje szerint a minisztérium színházbontásra írja ki az évi színházi pályázatát, amely komoly fejtörést okoz az egyik független, vagyis bontható színházi épülettel nem rendelkező társulatnak. Elvi ellenvetések, megélhetési elvtelenségek és egyéb emberségek mellett az abszurdum - a minisztériumtól a társulati tagokig - végigfut a többlépcsős rendszeren. A keringő derűsen végtelen ütemére meg-megakadva gördülő fekete humor komikumként és szatirikus haláltáncként is jelentős kompozíció.

Kurátorok

A TÁP Színház legeslegújabb kori válogatásában a kezdeti könnyedség – szórakoztató szellemességét megtartva - fokozatosan súlyosbodik. A műfaji sokféleség nem csak élményként egységes, de abban a gesztusban is összetart, ahogyan az alkotók a lehetetlent belelógatják a jól ismert világunkba, és az a legnagyobb természetességgel kristályosodik köré. Már az eredeti Kurátorokra sem volt jellemző, ettől az összeállítástól pedig kifejezetten távol áll bármiféle megmondó, a támogatási rendszer egyetlen elemének iskolásan beolvasó retorika. Megmutatja Dániát, és aztán el lehet azon gondolkodni, hogy vajon a lábától, a fejétől vagy valami egészen mástól olyan, amilyen.

_(2014. május 26.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr448005933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása