7óra7

Újra ősz, újra Trafó

Újra ősz, újra Trafó

2014. 08. 22. | 7óra7

Trafó A kulturális ínyencségek osztogatását már szeptemberben elkezdik Vincent de Rooij és Csilla Lakatos helyspecifikus színházi produkciójával, a háromrészes kiscsoportos összérzékszervi játékkal. Low-tech és humor vegyül majd etűdjeikben, felállítanak nekik egy repülőt a parkolóban, egy filmstúdiót a színházteremben.

Szeptember 17-20-ig várják a különleges élményre vágyó közönséget. A holland-magyar duó lavinát indít, ugyanis október 29-én a holland PIPS:lab Diespace 3.0 című előadása folytatja majd a technikával való matatást, novemberben pedig tetőzik a modernitás, hiszen egy japán társulat humanoid robotja fogja előadni Kafka átváltozását.

Nemcsak a technikai sokk, de a társadalmi kérdések boncolgatása is terítékre kerül az őszi évadban. E sorozatot az egyik leghíresebb fizikai-színházi társulat, a DV8 John című új darabja nyitja október 1-jén. Anglia láthatatlan társadalmi rétegeit helyezi boncasztalra a darab, s vegyíti a tőlük megszokott egyedülálló mozgással.

Ivana Müller is tiszteletét teszi a Trafóban, aki a Közös nevező című előadásában különböző politikai rendszereket társadalmi koreográfiaként táncoltat el október 10-én és 11-én.

Megmutatják azt is, milyen a nyolcvanas évek Romániája, amibe Gianina Carbunariu Paralell Lives című darabja avat be bennünket november 18-án. A társadalmi darabok sorát november 27-én és 28-án a tavaly nagy sikerrel nálunk vendégeskedő Lola Arias rendezőnő My Life After című előadása zárja, aki, a chilei után az argentin dokumentarista színházat mutatja be a magyar közönségnek.

Trafó

Az új cirkusz sem maradhat ki egy évadból sem, idén ősszel az egyik első brit cirkuszi társulat, az Acrobates érkezik, mégpedig október 16-án és 17-én.

Nagy külföldi koreográfusokban sem lesz hiány, érkezik Jefta van Dinther, Minna Tiikkainen és David Kiers, akik november 5-én mutatják be Grind című pulzáló, elektrosokk-szerű darabjukat, Fábián Barba pedig Mary Wigman koreográfiáit rekonstruálja október 14-én.

Az év utolsó hónapjából sem hiányozhat a tánc, december 12-én és 13-án Freitas invitál el minket a húszas évek kabaréjának világába, szürrealista koreográfiájával.

A nagy közönségsikerre való tekintettel egész évadban látható lesz a Dollár Papa Gyermekei Család trilógiájának első két része, a Szerelem és az Otthon Szeptember 11-én mutatják be Rába Roland és a Proton Színház vadonatúj, Utolsó című darabját.

A Párt - Nagy Zsolt

A sok néző, aki tavaly nem fért be a Krétakör Párt című előadására október 5-én és 6-án a darab egy felújított változatát nézheti meg. De a nagy magyar nevek sora még nem ért véget, ugyanis Pintér Béla Gyévuskája is újra látható lesz december 9-én és 10-én.

A köztes műfajok is kapnak teret, így november 21-én és 22-én Szűcs Edit divatszínházát tekintheti meg a kísérletező kedvű közönség.

Tricks & Tracks 2. Magyar táncprodukciókban sem lesz hiány. Frenák Pál társulatának Tricks & Tracks 2. című márciusi premierdarabja újra látható lesz szeptember 26-án és 27-én. A kortárs tánc szerelmesei nemcsak nekik örülhetnek, hiszen Kun Attila új darabbal jelentkezik majd november 13-án és 14-én, a Tünet Együttes Közhely című darabja pedig idén is többször műsoron lesz.

Fiatal csapatokat is lehet majd látni a Trafóban, rögtön szeptemberben, 23-án és 24-én a HUPS! Crew mutatja meg Idegen elemek című előadásában milyen is az általuk kifejlesztett felnőtt bábkoncert műfaja, majd október 24-én és 25-én Mészáros Máté koreográfiájával folytatódik a tavaly indított Wim Vandekeybus sorozat.

A zene kedvelőit sem hanyagolják el ősszel. Az UH Fest a Trafóval közös szervezésben valósul meg idén, ami szeptember 28-án indul majd a Vakok Intézetében, Charlemagne Palestine különleges koncertjével. De a fesztivál két további állomásának is helyet adnak: KTL, ELI Keszler, Janek Schaefer, Tigrics, Philip Jeck koncertje október 4-én,a The Moritz von Oswald Trio és Tony Allen Max Loderbauerrel pedig 18-án kényezteti majd a füleket.

Novemberben folytatódik az Electrify, és az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozat is. Utóbbira Zakir Hussaint hívták meg. Rajtuk kívül Colin Stetson és Bill Frisell is megfordul a Trafóban, a rajongóik nagy örömére.

A hagyományok is folytatódnak, Litera est lesz december 30-án, Slam poetry pedig november 29-én, és a Budapesti Tánciskola hallgatói idén december 15-én és 16-án kapnak lehetőséget a fellépésre.

Az építészet sem marad ki, október 28-án ismét Pecha Kucha, építészeti meet up lesz.

A Színházi Kritikusok díját idén is a Trafóban adják át, szeptember 21-én derül majd ki a szakmai ítélet az idei darabokról.

Kapcsolódó:

>>> Nyilvános a Színikritikusok Díja idei várományosainak névsora

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr187994817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása