7óra7

Félresiklott fizikusok
7óra7: (5/10)
Közösség: (6/10)

Félresiklott fizikusok

2015. 02. 02. | Hajnal Márton

Koppenhága - Gyabronka József, Kútvölgyi Erzsébet, Őze Áron

A megszállt Koppenhágában élő, idősödő fizikust, Niels Bohrt (Gyabronka József) és feleségét, Margarethet (Kútvölgyi Erzsébet) meglátogatja régi barátjuk, a fiatal német Werner Heisenberg (Őze Áron). A helyzetet azonban nem csak az teszi feszültté, hogy az éppen zajló világháború során ellenséges oldalra kerültek, de mint kiderül, titokban vagy bevallottan mind a ketten az atombomba elkészítésén dolgoznak. Heisenberget hazaszeretete ellenére nyomasztja, ami már Dürenmatt fizikusait is: hol kezdődik a tudós felelőssége az emberiség iránt? Az igazi kérdés persze az, hogy ezt a problémát miért pont Bohrral szeretné megvitatni? És, hogy Bohr miért zavarja el váratlanul egykori munkatársát? További furcsaság, hogy Heisenberg ezután minden zsenialitása ellenére sem készült el a bombával… Elrontotta a számításokat? Vagy szándékosan hibázott? A történet a már halott szereplők szellemeinek társalgásával indul, próbálják értelmezni a történészek számára is kérdéses tetteiket, újra és újra eljátszva a különös találkozást, mi több, nemegyszer bemutatják azt is, hogy pár apró gesztus vagy szó által hogyan vehetett volna gyökeresen más irányt a történelem. Bohr és Heisenberg komplex viszonyára kerül a hangsúly: hol mint riválisok tűnnek fel, hol mint apa és fia, hol csak mint két egykori jó barát.

Koppenhága - Kútvölgyi Erzsébet, Gyabronka József

Maga a cselekmény és a komplex, de többé-kevésbé érthető elbeszélés-technika, a lét és a fizika végső kérdéseinek boncolgatása egy nehéz, kicsit talán túlírt, de izgalmas szöveget sejtet az előadás mögött. A fizikai alaptételek ráadásul gyümölcsöző metaforái lesznek az emberi kapcsolatoknak. Sajnos azonban, minden más színházi elem a szöveg élvezhetősége ellen dolgozik. Valló Péter rendező lassan és finomam mozgatja a szereplőit a térben, ám ebbe az érzékeny állóvízbe elefántként trappolnak bele az ezúttal teljesen feleslegesnek ható vetítések, fényváltások és többé-kevésbé a zenei aláfestések is. Az egyik oldalfalra kivetített képeken a megemlített tudósok portréi, a szövegben elhangzó tájak szükségtelen láthatóvá tétele folyik. Minderre a nézők által körbeült színpad nyilvánvalóan alkalmatlan: az egyik oldalról a színészek és a szembeülő nézők takarják ki a kép részleteit, a másik oldalról nem lehet annyira kifordulni, hogy látható legyen a vetítés. Ráadásul mintha maguk a színészek is csak az egyik oldalnak játszanának elsősorban, egy-két kivételtől eltekintve a statikus kompozíciók végig a közönség egyik felének a háta mögött láthatók.

A díszlet (Enyvvári Péter) egy fogasból, teás asztalkából és pár székből, valamint egy korabeli bicikliből áll. Ezek sem hangulatkeltő elemekként, sem a kor megjelenítésében, sem központi motívumokként nem igazán működőképesek, maximum a színészek játékába visznek egy kis mozgalmasságot.

Koppenhága - Őze Áron, Gyabronka József

A három szereplő elemzi egymást, ezért néha elhangzanak az egyszerű dialógusok során kimondhatatlan gondolatok, azonban gyakran csak ismétlik ugyanazt a gondolatot. Így Margarethe karakterének kommentárjai kifejezetten feleslegesnek hatnak az előadás sok jelenetében. Ráadásul Kútvölgyi Erzsébet valószínűleg egy megfázással küszködött. Játéka mindenesetre erőtlen, dadogós volt, szövege gyakran csak visszhangként szólt a súgó után. A két férfi szétválasztására tett kísérletei mögött nem mindig érződött a motiváció mibenléte. A két főszereplő előadására azonban nem lehetett komoly panasz, Őze hitelesen hozta a tisztelet és a lázadás között ingadozó tanítványt, Gyabronkának pedig kifejezetten jól állt a könnyen hajlítható, már-már bogarasságba hajló idős zseni.

Végeredményben a sok vetítés, kommentár és a jelzett egyéb problémák miatt nem sikerül a szellemidézés, az előadás mind terjedelmében, mind az egyes információk közlésében túl sok lesz. Ezek a fizikusok egyszerűen nem hatnak ránk.

(2015. január 21.)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr118001327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása