7óra7

Tánc az esőben
7óra7: (6/10)
Közösség: (0/10)

Tánc az esőben

Ének az esőben / Budapesti Operettszínház

2017. 02. 27. | DicsukD

Az alkotók nem vették túlságosan komolyan a történetet, a környezetet pedig merték iróniával kezelni.

Sokat köszönhet a Budapesti Operettszínházban bemutatott Ének az esőben Szinetár Dórának: ha ő nincs, akkor az előadás egészen biztosan nem több egy profin, sőt ötletesen megvalósított, ám felejthető musicalnél. Szinetár azonban nem egyszerűen megformálja az allűrös, beszédhibás némafilmsztár, Lina Lamont szerepét, hanem egyszerre komolyan vesz és parodizál, színjátszik és mulattat. Nem csak színésznő, de átváltozóművész is: mind megjelenésében, mind karaktere jellemében percről percre képes szépségkirálynőből csúnya kacsává, valamint szerethetőből ellenszenvessé, majd szánandóvá válni.

p2150779.jpgÉnek az esőben (fotó: Toldy Miklós)

Felmerülhet bennünk, mennyire vegyük komolyan Lina figuráját – de ugyanez kérdéses lehet az egész előadás kapcsán is. Adott egy, Hollywood első nagy átalakulását is érintő szerelmi történet, mely azonban sokszor háttérbe szorul, mivel a darab olykor nem tűnik többnek dalok és koreográfiák showműsorba hajló összességénél.

A mű arányait alighanem az alkotók is jól érzékelték és hatásosan oldották fel azzal, hogy merték könnyed, szórakoztató musicalként, ráadásul némi finom iróniával kezelni az Ének az esőbent. Erre utal a filmtekercset megformáló, a hangulatot a színpadi realizmustól eltávolító fő díszletelem, valamint a túlzásszámba menően flitteres-csillogó jelmeztömkeleg is. Legalábbis reméljük.

p2151333.jpgSzinetár Dóra, Gálvölgyi János (fotó: Toldy Miklós)

Némi további ráncfelvarrás a darab előnyére vált volna – bátrabb dramaturgiával, szigorúbb húzásokkal feszesebb előadás születhetett volna. Az is érződik, hogy Harangozó Gyula rendező a táncos-koreográfus közegből érkezett, és összhangban dolgoztak az Ének az esőben koreográfusával, Lőcsei Jenővel: a tömegjelenetek, koreográfiák tűpontosak, látványosak, épp csak rengeteg van belőlük.

Kerényi Miklós Máté (Cosmo), Szabó P. Szilveszer (Roscoe), Gálvölgyi János (R. F. Simpson) és Szulák Andrea (Dora Baily) mindannyian a saját megszokott zsánereikből építik fel figuráikat, de ezek szerethetően, és ami fontosabb, az előadás atmoszférájához illően működnek.

p2150426.jpgÉnek az esőben (fotó: Toldy Miklós)

A főszereplők esetében több bizonytalanság észlelhető. Jenes Kitti (Kathy) tehetséges, énektudását és humorát is megcsillogtathatja, de (még?) nem akkora musicalszínpadi egyéniség, hogy képes legyen huzamosabban magán tartani a figyelmet. Donként Gömöri András Mátéra meglepően hálátlan feladat várt: neki kellett volna a hátán vinnie az előadást, de ez sem ének, sem tánc, sem sárm terén nem sikerült – érdekes kérdés, hogy ez mennyire az ő hibája.

A főszereplők párként sem igazán működtek – még az ikonikus esős jelenetben sem. Szerencsére a tánckar és a színpadtechnika profin mentette a helyzetet.

(2017. február 17.)

Az Ének az esőben adatlapja itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr9512298525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása