7óra7

Horda 2 Miskolcon

Horda 2 Miskolcon

2015. 02. 02. | 7óra7

A középiskolásokat megszólító produkció mellett, a pedagógusok a Káva Kulturális Műhely: Tengerpart című drámaóráján, a SZEM Fesztivál résztvevői a Közép-Európa Táncszínház táncművészeinek táncóráján vehetnek majd részt.

A Horda 2 az egyén és közösség viszonyát rendhagyó módon feldolgozó foglalkozás speciális, új műfaj a táncművészet és a színházi nevelés területén, amely a Nemzeti Táncszínház, a KÁVA Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház közös szakmai munkájának eredménye. A Horda2 2014-ben elnyerte a legjobb ifjúsági színházi előadásnak járó Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet Köznevelési Díját a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálén.

Horda 2

A foglalkozás a középiskolás korosztályok számára fogalmazza újra Kun Attila koreográfiáját egy színházi nevelési előadás keretei közt. Az alkotók célja az előadással, hogy lehetőséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör közös értelmezésen és cselekvésen keresztüli vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket a mozgáson keresztül, más szóval: képesek legyenek testük szabad kifejező erejét felnyitni és használni. Formabontó előadásról van szó abban az értelemben, hogy a színházi nevelés hagyományos szó-központúsága találkozik itt a táncszínházi formanyelvvel - áll a Nemzeti Táncszínház közleményében.

Horda 2-tánc(színházi nevelési előadás)

„Egyrészt abból indultunk ki, hogy a 16-17 éveseknek komoly problémáik vannak saját magukkal, a testükkel, mivel a napi szintű működésükben nincsen benne, hogy a saját testüket úgy is ismernék, hogy látnák, mire képes. Így azonban csak a görcsök alakulnak ki bennük ezzel kapcsolatban. Egyrészt a programmal ezeket a görcsöket szerettünk volna oldani. A másik célunk a játékon keresztül lehetővé tenni a számukra valamiféle kapcsolatot a kortárs tánccal. Ahol ráismerhetnek arra, hogy ez nem egy lila köd, és nem is az ördögtől való: lehet élvezni, ad abszurdum érteni is. A harmadik célunk pedig az, hogy legyen egy olyan téma, amiről azt tartjuk, hogy a fiatalok gondolati szinten is tudnak hozzá kapcsolódni. Így alakult ki, hogy az előadások alatt – gondolatokon és fizikai cselekvéseken keresztül – a hordaság fogalmát próbáljuk körbejárni”- nyilatkozta lapunknak Takács Gábor, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetője. A teljes interjú itt olvasható.

Horváth Adrienn mondata, hogy nincsen rossz mozdulat, még a széken ülve is felszabadító. Végül a csoportok megmutatják saját koreográfiájukat, majd a teljes osztály belakja a táncteret, a szavak helyét átveszi a mozdulás, és noha jól láthatóan vannak bliccelők, és talán kívülről nézve jobban érződik a hordaság, mint amennyire ezt a mozgók magukra veszik, valami elkezdődik. A diákok előbb vesznek részt kortárs táncban, minthogy életükben bármikor láttak volna – és valóban részt vesznek benne” – írtuk az előadásról. A teljes kritika itt olvasható.

Horda 2

A foglalkozáson egy középiskolai osztály vehet részt, de szakmai megfigyelőként a szervezők várnak minden érdeklődőt. Jelentkezni a Nemzeti Táncszínház munkatársánál, Varga Nikolettánál lehet a 06 30 / 81-53-580-as telefonszámon, illetve a varga.nikoletta@tancszinhaz.hu e-mailcímen.

A körülbelül 3 órás programok február 2-án és 3-án is délelőtt 10 órakor kezdődnek a Miskolci Nemzeti Színház csarnokában.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr707993439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása